Steeds betere behandelingen gaan in de toekomst beschikbaar komen.
Met Heyleys willen we patiënten met kanker en hun behandelend artsen helpen om samen passende medicijnstudies te vinden voor behandeling vandaag. Heyleys biedt een patiëntvriendelijke en betrouwbare zoekmachine met toegang tot alle lopende studies bij patiënten met kanker in België.
Het start meestal met een ontdekking of een idee van een wetenschapper over hoe kankercellen ontstaan en groeien.
Laboratorium
Nieuwe medicijnen worden eerst in het laboratorium getest, om te kijken of ze de groei van kankercellen kunnen remmen of zelfs de kankercellen kunnen doden.
Onderzoek bij mensen
Men spreekt ook wel over ‘klinisch onderzoek’. De veiligheid en werkzaamheid van het medicijn wordt bij mensen onder strikt toezicht van artsen onderzocht. Dit onderzoek kan wel tot 10 jaar duren.
Op recept verkrijgbaar
Alleen nieuwe medicijnen die veilig genoeg zijn en beter werken dan de bestaande behandeling krijgen een vergunning van de overheid. Artsen kunnen nu het nieuwe medicijn ook voorschrijven.
De studies die je in Heyleys kunt vinden vallen onder het ‘Onderzoek bij mensen’, ook wel ‘klinisch onderzoek’ of ‘medisch wetenschappelijk onderzoek’ genoemd. Medicijnen worden in drie fasen onderzocht bij mensen, voordat ze door de dokter mogen worden voorgeschreven. Omdat ze te veel bijwerkingen geven, niet goed werken of niet beter werken dan medicijnen die al beschikbaar zijn. In fase I onderzoek wordt vooral gekeken naar de mogelijke bijwerkingen van een nieuw medicijn en de juiste dosering. In fase II onderzoek wordt gekeken of het nieuwe medicijn wel echt het juiste effect op de ziekte heeft. In fase III onderzoek wordt het nieuwe medicijn vergeleken met bestaande behandelingen.
Veel gestelde vragen
U zult vast veel vragen hebben. Kijk hieronder of wij al een antwoord voor u hebben.
Wat zijn klinische studies nu precies en wat houdt het in?
Klinisch onderzoek is eigenlijk een term voor medicijn studies bij mensen in het ziekenhuis (de kliniek). Klinisch onderzoek bestaat uit drie fasen en in elke fase worden verschillende dingen onderzocht. In fase I onderzoek wordt vooral gekeken naar de veiligheid en dosering van een medicijn, in fase II onderzoek wordt vooral gekeken naar de effectiviteit van een medicijn en in fase III onderzoek wordt de effectiviteit van een nieuw geneesmiddel ten opzichte van de bestaande behandeling onderzocht. Het hele traject van klinisch onderzoek kan wel tien jaar duren, maar ook korter of langer. Meer informatie over de verschillende onderzoeksfasen is te vinden in de woordenlijst.
Waar haalt Heyleys de informatie over de klinisch onderzoeken vandaan?
Heyleys maakt alleen gebruik van publiek beschikbare informatie, aangevuld met directe informatie van onderzoekers. Het is verplicht voor onderzoekers om studies aan te melden in officiële openbare registers. Voorbeelden van dit soort registers zijn de databank klinische proeven van het FAMHP en EudraCT (European Union Drug Regulating Authorities Clinical Trials Database). Door alle informatie te koppelen en in samenwerking met patiëntvertegenwoordigers te ordenen, is de informatie die getoond wordt op Heyleys begrijpelijk en altijd up-to-date.
Wat is de kans dat ik kan deelnemen aan een klinische studie?
Helaas komt niet iedereen in aanmerking voor klinisch onderzoek. Er zijn namelijk heel veel factoren van invloed op mogelijke deelname. Deze hebben te maken met het onderzoek zelf, met de ziekte, met de conditie en wensen van de patiënt. In klinisch onderzoek worden er strenge eisen gesteld waaraan je wel (Inclusiecriteria
Meer informatie over de term "Inclusiecriteria"
Inclusiecriteria zijn de kenmerken die potentiële deelnemers moeten hebben om in aanmerking te komen voor deelname aan een klinisch onderzoek. Ze beschrijven de criteria voor de patiëntenpopulatie en patiëntenselectie. De inclusiecriteria (en exclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed zijn gedefinieerd, vergroten de inclusie- en exclusiecriteria de kansen dat het onderzoek betrouwbare resultaten oplevert. Ook beschermen ze de deelnemers tegen letsel en minimaliseren ze de risico's.
) en niet (Exclusiecriteria
Meer informatie over de term "Exclusiecriteria"
Exclusiecriteria zijn kenmerken die mensen uitsluiten van deelname aan een onderzoek. Exclusiecriteria kunnen bijvoorbeeld – afhankelijk van de eisen van het onderzoek – leeftijd, geslacht, type of stadium van de ziekte omvatten en de aan- of afwezigheid van andere medische aandoeningen. Exclusiecriteria (en inclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed worden gedefinieerd, vergroten exclusie- en inclusiecriteria de kansen dat een onderzoek betrouwbare resultaten oplevert.
) moet voldoen om te kunnen meedoen. Maar ook factoren als het risico op bijwerkingen, hoeveel extra onderzoeken er moeten worden ondergaan in het ziekenhuis en waar het onderzoek wordt uitgevoerd zullen bepalend zijn voor of een patiënt kan of wil deelnemen aan klinisch onderzoek.
Hoe kan ik het beste klinisch onderzoek met mijn arts bespreken?
Het is vooral belangrijk dat u het bespreekbaar maakt met de arts. U heeft het recht om alle mogelijkheden voor behandeling van uw ziekte te kennen en deze ook te kunnen bespreken. De kans is groot dat uw arts zelf de mogelijkheden van klinisch onderzoek met u bespreekt, en dat is heel fijn. Heyleys geeft u dan in ieder geval de mogelijkheid om uzelf in begrijpelijke taal voor te bereiden. Bespreekt uw arts niet uit zichzelf de mogelijkheden met u, dan biedt Heyleys u de kans om gericht te zoeken naar mogelijkheden (voor uzelf of een naaste) die kunnen wijzen op een extra kans op behandeling binnen klinisch onderzoek. In ‘Handige Tips’ vertellen we hoe u het beste zo’n gesprek kunt voorbereiden en voeren.
Ik begrijp sommige termen niet. Is er een woordenlijst?
Er is zeker een woordenlijst te vinden op Heyleys. De definities van de woorden zijn gemaakt door EUPATI (European Patients Academy on Therapeutic Innovation). De Nederlandse opleiding van EUPATI is opgesteld door patiëntenvertegenwoordigers, overheid, farmaceutische industrie en universiteiten. EUPATI wil patiënten voorzien van begrijpbare en betrouwbare informatie over onderzoek met medicijnen en andere nieuwe behandelingsmogelijkheden. Zo wordt de betrokkenheid van patiënten vergroot. De woordenlijst is een afgeleide van “woordenlijst” door EUPATI in gebruik onder CC BY-NC-SA 4.0.
Wat gebeurt er met de gegevens die ik invul?
Logische vraag. Het gaat hier om persoonlijke gegevens die u niet zomaar met iedereen wilt delen. Al uw gegevens blijven privé. Binnen Heyleys worden uw gegevens op geen enkel moment opgeslagen of gedeeld met anderen. Ze worden natuurlijk wel gebruikt om te zoeken naar de studies die het beste bij u passen. Zie verder de cookie- en privacy policy onderaan de website.
Hoe compleet is Heyleys? Kan ik al het klinisch onderzoek vinden?
Heyleys beschikt over de meest complete en meest up-to-date database in Belgie. We doen er elke dag alles aan om al het klinisch onderzoek waaraan patiënten kunnen deelnemen in Belgie in onze database te hebben. Het kan onverhoopt wel voorkomen dat er studies in staan die wel al zijn goedgekeurd, maar nog niet begonnen, of dat studies al zijn geëindigd zijn maar toch nog te vinden op Heyleys. Dit komt omdat we afhankelijk blijven van hoe goed veranderingen worden doorgegeven door diegenen die de onderzoeken uitvoeren.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
We zien dat u Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we u niet de website voorschotelen die we zouden willen.